Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

«Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» , το πρώτο εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πακέτο για την διατροφή και το περιβάλλον"- Ενημέρωση Ελένης Σβορώνου Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης WWF Ελλάς

Αποτέλεσμα εικόνας για «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» Tο WWF Ελλάς ξεκινά φέτος το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για την βιώσιμη και υγιεινή διατροφή. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πληθώρα εκπαιδευτικού υλικού για το θέμα της διατροφής αλλά το μεγαλύτερο μέρος του εστιάζει στο θέμα της υγείας. To WWF  έχει ετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπου παράλληλα με την υγεία εξετάζουμε και μια λίγο πιο άγνωστη πλευρά της διατροφής, τη σχέση της με το περιβάλλον. Το εκπαιδευτικό  υλικό «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας (ΑΠ ΙΕΠ 30/27-7-2017) και έτρεξε πέρυσι πιλοτικά σε τρία σχολεία της Αθήνας .
Το υλικό στο σύνολο του βρίσκετε στην ιστοσελίδα http://food.wwf.gr/schools . Εδώ μπορείτε να δείτε μια πρώτη προσπάθεια σύνδεσης με το αναλυτικό πρόγραμμα http://www.wwf.gr/images/pdfs/pe/YgiiPaidiaSyndesiAnalytiko.pdf . 
Μπορείτε επίσης να δείτε εδώ τις επιμέρους δραστηριότητες.
Οδηγός Δραστηριοτήτων:
·        Εισαγωγικές δραστηριότητες/ βασικές έννοιες http://www.wwf.gr/images/pdfs/pe/YgiiPaidia/Actions1to3EisagogikesVasikesArxes.pdf
·         Απογευματινό http://www.wwf.gr/images/pdfs/pe/YgiiPaidia/Actions7apogevmatino.pdf
·         Λαϊκή/Σουπερ Μαρκετ/Πάρτυ http://www.wwf.gr/images/pdfs/pe/YgiiPaidia/Actions9to11LaikiSuperParty.pdf
Οδηγός Εκπαιδευτικού http://www.wwf.gr/images/pdfs/pe/YgiiPaidia/TeachersView.pdf
Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να δουλέψουν το υλικό της WWF θα εγγράφονται στην ιστοσελίδα http://food.wwf.gr/schools και εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό Πρωταθλητές Βιώσιμης Διατροφής όπου τα σχολεία που θα ολοκληρώσουν τις περισσότερες δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν μια πρότυπη εγκατάσταση κουζίνας και λαχανόκηπου από την Praktiker, μετά από κλήρωση. Διευκρινίζουμε ότι 
το σχολείο λαμβάνει μέρος σε αυτόν τον «διαγωνισμό» ως σχολείο στο σύνολό του. Μπορεί  δηλαδή να μοιραστούν τις δραστηριότητες στις τάξεις του ίδιου σχολείου. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται πιστώνονται στο σχολείο.
Ταυτόχρονα ξεκινάμε μια πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με τίτλο «Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας», με έμφαση σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο της εκστρατείας η WWF έχει ετοιμάσει κινητή έκθεση που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και θα γυρίσει 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.  Η κινητή έκθεση αποτελείται από 5 περίπτερα που προσομοιάζουν πραγματικούς χώρους που σχετίζονται με τις διατροφικές μας συνήθειες (λαϊκή, ψαράδικο, σουπερ μάρκετ, κουζίνα και ένα ειδικά αφιερωμένο στο φοινικέλαιο… μια πληγή των δυτικών διατροφικών συνηθειών που θερίζει τα δάση/βιοτόπους του ουρακοτάγκου. Όλα τα περίπτερα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο φιλικό στα παιδιά και με βιωματικές απλές και ελπίζουμε διασκεδαστικές δραστηριότητες.  
Το ακριβές πρόγραμμα της κινητής έκθεσης μπορείτε να το βρείτε στο http://food.wwf.gr/roadtrip. Την έκθεση θα μπορούν να την επισκεφθούν  τα σχολεία που το επιθυμούν κατά τις πρωινές ώρες μετά από προκράτηση με τις οικείες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το απόγευμα θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Σε κάθε πόλη θα διοργανώνεται και σεμινάριο εκπαιδευτικών σε συνεργασία με την οικεία διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου